Wat kan ik verwachten?

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam behoorlijk. Er zijn een aantal dingen die vaak voorkomen en die minder vaak voorkomen. Hieronder noemen we er een aantal.

Borsten

Tijdens de zwangerschap worden je borsten voller. Dit komt doordat de melkklieren zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Schrik ook niet als de tepels en tepelhoven groter worden of van kleur veranderen, dit is heel normaal. Door de groei van de borsten kun je last krijgen van pijn en een soort jeuk. Hier is helaas niets aan te doen. Zorg er vooral voor dat je borsten goede ondersteuning krijgen door middel van een BH. Vaak moet je tijdens je zwangerschap nieuwe aanschaffen in verband met de groei.

Buik

zwangerschap

Je buik is natuurlijk hét symbool van je zwangerschap. Het verschilt heel erg per vrouw hoe dik de buik wordt en hoe snel die groei gaat. Vergelijken heeft dus geen zin; het ligt aan hoe je de baby draagt. Ligt de baarmoeder meer naar voren, dan is de groei van de buik eerder zichtbaar. Vuistregel is dat je ongeveer na vier maanden op zoek kan gaan naar zwangerschapskleding.

Gewicht

Natuurlijk word je ook zwaarder tijdens je zwangerschap. Dit komt door de groei van baarmoeder en borsten, extra vet en vocht, placenta en vliezen, vruchtwater, extra aangemaakt bloed en niet te vergeten de baby zelf! Maak je hierover geen zorgen, het belangrijkste is dat je gezond eet en de baby gezond ter wereld brengt. Lijnen is uit den bozen tijdens de zwangerschap. Na de geboorte kun je langzaam de eventuele extra kilo’s kwijtraken. Een richtlijn voor het gezonde aantal kilo’s om aan te komen vind je hieronder:

BMI Classificatie Aantal kilo’s
Minder dan 18,5 Ondergewicht 12.5-18 kilo
18.5 – 24.9 Normaal gewicht 11.5-16 kilo
25 – 29.9 Overgewicht 7-11.5 kilo
30 en meer Zwaarlijvig 5-9 kilo
Tweeling 16-20 kilo

 

Geur- en smaakvermogen

Je ruikt en proeft tijdens je zwangerschap vaak sterker. Hierdoor kan je soms niet tegen bepaalde geuren, terwijl je daar voorheen geen last van had. Maar het heeft ook voordelen; je vindt soms ook andere dingen lekker dan voorheen!

Huid en haar

Veel vrouwen krijgen voller of vetter haar tijdens de zwangerschap. Ook kan het gaan krullen of juist heel slap worden. Door de hormonen kan ook je huid veel vetter of juist droger worden en kun je last krijgen van puistjes. Ook striae komt veel voor. Dit zijn onderhuidse scheuren in het bindweefsel. Hierdoor krijg je rode strepen op de delen van je lichaam die snel groeien tijdens de zwangerschap.